Opgemerkt worden voor een carrièrestap


Geplaatst op: Loopbaan Ontwikkeling

 

Nu veel werk op afstand plaatsvindt, voelt het als een grotere uitdaging om de aandacht van het management te trekken en te laten zien dat je in aanmerking komt voor een volgende stap in je loopbaan. Je kunt de schijnwerper op je prestaties richten en jouw potentieel voor het volgende niveau duiden. Het oormerken van prestaties in selfreviews en eindejaarsevaluaties hoort daarbij. Hier zijn enkele manieren om opgemerkt te worden om je promotiekansen komend jaar een zet te geven.

 

Leg je prestaties vast

Voordat je kenbaar maakt welke weg je voor je ziet, is het goed te weten waar je vandaan komt. Zo laat je je jezelf en je manager zien tot welke prestaties je in staat bent. Leg gedetailleerd vast wat je hebt volbracht, maar ook wat je nog altijd hoopt te leren en te winnen. Noteer waar je de verwachtingen hebt overtroffen en je functieomschrijving oversteeg, en vraag jezelf af hoe je dit in een nieuwe rol of met andere verantwoordelijkheden kunt benutten.

 

Stel specifieke doelen

Schrijf op en visualiseer precies welke uitkomst je wenst. Denk aan het verwerven van een leiderschapsrol, een hoger salaris of een verhuizing naar een ander deel van het land. Met zo’n helder einddoel in gedachten, ga je terug en stippel je een route uit om te bereiken wat je wilt met een plan om in elke fase voortgang te maken.

 

Maak contact met mentoren

Misschien heb je het gevoel dat je meer mentorschap kunt gebruiken dan de beperkte ervaring van één persoon je kan bieden. Praat met je mentor over het openen van deuren naar meer input. Bedenk dat meerdere mentoren je verschillende perspectieven, nieuwe contacten en specifieke vaardigheden of expertise kunnen bezorgen op terreinen die je nog niet kent.

 

Zoek sponsors

Soms is mentorschap niet genoeg. Sponsors vormen een kritische factor om getalenteerde, gemotiveerde mensen vooruit te helpen in de zakenwereld. Vooral vrouwen kennen doorgaans veel mentoren, maar weinig sponsors. Voorbij mentorschap, is het van belang invloedrijke personen te vinden die je vooruit kunnen helpen.

Je hebt veel betere kansen je doelstellingen te halen als je dingen opschrijft. Zorg ervoor dat je er niet alleen over droomt, maar dóe het. Door heldere en haalbare doelen te formuleren in een persoonlijk ontwikkelplan, kom je waar je wilt zijn –– en bereik je de volgende niveaus.