Je motivatie vinden en vasthouden bij het zoeken naar een baan


Geplaatst op: Loopbaan Ontwikkeling

 

Het zoeken naar een baan is onder de beste omstandigheden al ingewikkeld en kan nu zelfs eenzamer aanvoelen als gevolg van de afstandsregels van de COVID-19-pandemie. Het helpt als je nóg doelbewuster en meer gefocust bent op wat je zoekt in deze tijd. Hier is een handreiking om positief en gemotiveerd te blijven zoeken naar een baan.

 

Schakel hulptroepen in

Als je je netwerk wilt uitbreiden, denk dan eens verder dan de recruiters, managers of al diegenen die je kunnen helpen een functie in een bedrijf te vinden. Netwerken betekent ook dat je derden aanspreekt die je kunnen helpen met het zoeken naar een baan. Denk aan Facebook- of LinkedIn-groepen of regelmatige Zoom check-ins met vrienden, familie of anderen. Zij kunnen je helpen met hun eigen ervaringen en tips, maar vooral ook met mentale en emotionele ondersteuning.

 

Stel grenzen om een burn-out te voorkomen

Ons fysieke en mentale lichaam vraagt om stilstand en regelmatige rustperiodes. Als je jezelf gedurende langere tijd opjaagt, ben je niet op je best bij een sollicitatie of het aanbod van een baan. In plaats daarvan doe je er goed aan periodes van intensieve focus af te wisselen met stilstand en herstel. Zorg voor evenwicht tussen het ritme van hard werken en rust. Stel grenzen in de tijd om met een gerust gevoel even af te haken en energieker terug te keren.

 

Werk aan je professionele ontwikkeling

Uiteraard is het grote plaatje ook van belang. Los van reageren op banen en sollicitatiebrieven schrijven, doe je er goed aan te focussen op je eigen persoonlijke groei en doelstellingen. Neem de tijd voor professionele ontwikkeling door video’s te kijken, naar podcasts te luisteren of boeken te lezen. Of beter nog, draag een steentje bij door je als vrijwilliger aan te melden bij een goededoelenorganisatie. Dit zorgt niet alleen voor een goed gevoel en een waardevolle investering in de gemeenschap, maar biedt ook kansen om je professionele vaardigheden te ontwikkelen en met andere lokale professionals te netwerken.

Nogmaals, neem de tijd voor balans en zorg goed voor jezelf terwijl je op zoek bent naar een baan. Neem een heuse lunchpauze, maak een wandeling in de buurt en zorg dat je de aanbevolen 7-9 uur slaap haalt om maximaal te kunnen presteren. De zoektocht naar een baan zal er nog steeds zijn bij terugkeer, maar je bent uitgeruster, gemotiveerder en beter gefocust om door te gaan.