Hoe verder na tegenslag op je werk?


Geplaatst op: Loopbaan Ontwikkeling

 

Als je te maken hebt met een tegenslag of een fout hebt begaan op het werk, is het denkbaar dat je vraagtekens plaatst bij je talenten en de rol die je vervult. Het is echter van belang het grotere plaatje te zien en sterker uit tegenslag te komen. Hier zijn enkele vragen die je jezelf kunt stellen, manieren om te leren van je fouten en sterker terug te komen.

 

Stel je sterke punten vast

Heb je het gevoel dat je in je werk effectief gebruik maakt van je talenten – of beheers je een bepaalde kernvaardigheid niet voldoende? Dit klinkt misschien heel basaal, maar om een veelheid van redenen sluiten je vaardigheden soms niet goed aan bij de beste invulling van je functie. Misschien heb je het doel gemist als je niet de juiste training, ondersteuning of begrip van je functie kreeg. Praat met je supervisor om precies te weten te komen wat je nodig hebt om te slagen, en waarin je kunt groeien.

 

Wees trots op je werk

Elke baan heeft elementen die aanvoelen als klusjes. Maar kijk even verder of dit een tijdelijk ongemak of een systematisch probleem is. Veel succesvolle projecten kennen een ingebouwde fase van trial-and-error of zelfs mislukking op weg naar betekenisvolle veranderingen. Neem aan het eind van de dag even de tijd om te reflecteren op je werk. Leg trots in wat je hebt bereikt en geproduceerd voor de wereld.

 

Vind steun bij mentoren

Iedereen heeft zo zijn eigen voorbeelden van tekortschieten, en vaak zijn het de mensen in je eigen team die dezelfde soorten fouten met elkaar kunnen delen. Steun op deze relaties als je ze nodig hebt en vraag om hulp. Een robuust vangnet kan je door frustraties en tegenslagen heen helpen; één van de beste indicatoren van werktevredenheid zijn de relaties die je opbouwt met collega’s, leidinggevenden en anderen op je werk.

 

Focus op datgene wat je onder controle hebt

Bij tegenslag kunnen externe factoren spelen waarover je geen controle hebt. Je bent echter veerkrachtiger als je je focus richt op je wat je wél onder controle hebt, zoals bijscholing, groei en verbetering.

Leerbaarheid is het verlangen en het vermogen om gedurende je loopbaan te blijven leren en groeien. Om die vaardigheid scherp te houden, stel je jezelf de vraag wat tegenslag je laat zien en wat je ervan kunt leren.

Na tegenslag is de juiste sleutel om door te gaan, te begrijpen wat er gebeurde en daarop te handelen. Kijk naar de toekomst, accepteer dat je fouten maakt, en maak van de ervaring een katalysator om beter te worden.